Na današnji dan

Grof Bernadotte bio je velik borac za mir – 1895.

ibernao001p1

Na današnji dan rođen je ugledni švedski grof Folke Bernadotte poznat po svom angažmanu u spašavanju Židova tijekom Drugog svjetskog rata.

Bernadotte je bio pripadnik švedske kraljevske obitelji (današnja švedska kraljevska dinastija potječe od Napoleonova maršala Jeana Bernadottea) te unuk švedskog kralja Oskara II., a školovao se za časnika u konjici.

Grof Folke počeo je zastupati Švedsku u diplomatskim misijama, u čemu mu je pomagao njegov prestižni položaj člana kraljevske dinastije i konjičkog časnika. Kad je počeo Drugi svjetski rat, grof Folke angažirao se u Crvenom križu, postavši potpredsjednik švedskog ogranka te organizacije.

Godine 1945. grofu se obratio nacistički dužnosnik Heinrich Himmler, vođa zloglasnog SS-a. Himmler je zamolio Bernadottea da dogovori s britanskim premijerom Churchillom sklapanje mira između Njemačke i zapadnih saveznika. Himmler je želio da se Njemačka preda zapadnjacima, ali pod uvjetom da smije nastaviti ratovati protiv Sovjetskog Saveza. Bernadotte je proslijedio prijedlog zapadnim vođama, no i sam je bio svjestan da takav mir nema izgleda. Prijedlog nije prošao.


Grof je tijekom rata uspio dogovoriti oslobađanje oko 31.000 zarobljenih vojnika iz njemačkih logora, a spasio je i oko 450 danskih Židova. Ironija sudbine je u tome da su grofa ubili upravo židovski teroristi. Naime, 1948. godine, dok je grof bio UN-ov posrednik na Bliskom istoku, ubili su ga pripadnici terorističke organizacije Lehi, koja se borila za samostalnost židovske države. Grof je upucan u Jeruzalemu iz velike blizine, kad je napadnut njegov automobil.

Komentari