Na današnji dan

Grof Pierre de Polignac – predak današnjih knezova Monaka – 1895.

Grof Pierre de Polignac bio je izravni muški potomak prvog vojvode od Polignaca, francuskog aristokrata iz 18. stoljeća, i njegove supruge Yolande de Polastron.

Dana 24. listopada 1895. godine rođen je grof Pierre de Polignac, francuski aristokrat čiji potomci danas vladaju Kneževinom Monako. Naime, on je bio otac kneza Rainera III. od Monaka, vladara te države od 1949. do 2005. godine (ujedno i supruga Grace Kelly), te djed današnjeg kneza Alberta II. od Monaka, kao i princeza Caroline te Stéphanie od Monaka. Budući da je Pierre de Polignac pripadao uglednoj francuskoj aristokratskoj lozi Polignac, danas se upravo ta dinastija nalazi na prijestolju Monaka (premda nosi prezime Grimaldi, preuzeto po ženskoj liniji).

Grof Pierre de Polignac bio je izravni muški potomak prvog vojvode od Polignaca, francuskog aristokrata iz 18. stoljeća, i njegove supruge Yolande de Polastron, omiljene družbenice kraljice Marije Antoanete. Jedan Pierreov rođak, princ Jules de Polignac, bio je francuski premijer, dok je drugi znameniti rođak, Melchior de Polignac, bio kardinal. U kneževsku dinastiju Monaka grof Pierre se zapravo priženio, ušavši u brak s princezom Charlotte Grimaldi. Tom je ženidbom on ujedno stekao pravo na titulu vojvode od Valentinoisa (fr. Duc de Valentinois), koja je korištena kao sporedna titula u vladajućoj dinastiji Grimaldi, pa je njome nadalje oslovljavan. Inače, titula vojvode od Valentinoisa ime je dobila po kraju oko francuskog grada Valencea, smještenog na rijeci Rhône, otprilike na pola puta između Lyona i Avignona. Grof Pierre de Polignac preminuo je 1964. godine pokraj Pariza, u 70. godini.

Komentari