Na današnji dan

Grof od Toulousea, najbogatiji križar u Prvom križarskom ratu (1105.)

Rajmund IV. od Saint-Gillesa, moćni srednjovjekovni grof od Toulousea, umro je 28. veljače 1105. u Svetoj zemlji. Nekoć su grofovi od Toulousea bili najmoćniji feudalni gospodari u Francuskoj, višestruko bogatiji čak i od francuskih kraljeva. Grof Rajmund IV. vladao je ne samo nad grofovijom Toulouse, nego i nad markgrofovijom Provansom, grofovijom Rouergue i vojvodstvom Narbonne. Time je objedinio u svojim rukama veći dio južne Francuske.

Upravo je grof Rajmund IV. izabran 1095. za svjetovnog vođu Prvog križarskog pohoda. Bio je najbogatiji od križarskih zapovjednika koji su krenuli prema Svetoj Zemlji tijekom Prvog križarskog rata. I doista, križari su uspjeli osloboditi Jeruzalem, a Rajmund IV. je iz skromnosti odbio položaj jeruzalemskog kralja.

Naknadno je pokušao zauzeti i grad Tripoli na sjeveru današnjeg Libanona. Ondje je uspostavio grofoviju Tripoli kao zasebnu križarsku državu, smještenu između Jeruzalemskog Kraljevstva na jugu i Kneževine Antiohije na sjeveru. Grof Rajmund IV. umro je u 60-im godinama. Njegovi potomci vladali su zatim Grofovijom Tripoli, na području današnjeg Libanona i Sirije, sve do 1187. godine.

Komentari