Na današnji dan

Grof od Gondomara – moćan španjolski veleposlanik u Engleskoj – 1626.

U vrijeme grofovog boravka u Engleskoj postojao je problem odnosa između protestanata i katolika. Grof je kao španjolski aristokrat bio katolik, a dominantna vjera u Engleskoj bio je anglikanizam (protestantizam).

Dana 2. listopada 1626. godine umro je Diego Sarmiento de Acuña, grof od Gondomara. Značajan je po tome što je bio španjolski veleposlanik u Velikoj Britaniji za vrijeme kralja Jamesa I. iz dinastije Stuart. Grof od Gondomara rođen je u gradu Gondomaru na području Španjolske 1567. godine. Naslijedio je velike posjede i grofovsku titulu. 

Grof od Gondomara stekao je znatan utjecaj na britanskom dvoru kralja Jamesa I., kao veleposlanik Španjolske (u to je doba Španjolska bila vodeća europska sila, a i jedna od najmoćnijih država na svjetskim morima općenito). 

U vrijeme grofovog boravka u Engleskoj postojao je problem odnosa između protestanata i katolika. Grof je kao španjolski aristokrat bio katolik, a dominantna vjera u Engleskoj bio je anglikanizam (protestantizam). Grof od Gondomara inicirao je nastojanja da se španjolska princeza (infantkinja) Marija Ana uda za britanskog prijestolonasljednika Karla I., no ta ženidba na kraju nije ostvarena.


Na britanskom dvoru grof od Gondomara imao je saveznike među nekim engleskim aristokratima, naročito među obitelji Howard. Ta je obitelj slovila za jednu od najuglednijih u Engleskoj, a tradicionalno je bila katolička, unatoč većinskom protestantskom okruženju. Howardi su posjedovali visoku titulu vojvoda od Norfolka, danas hijerarhijski najvišu među svim aristokratskim titulama u Velikoj Britaniji.

Nakon uspješne diplomatske karijere u Engleskoj grof od Gondomara umro je svojoj domovini Španjolskoj. U trenutku smrti bio je u 59. godini.

Komentari