Na današnji dan

Grof koji je javno smaknut zbog katoličke vjere – 1572.

Blaženi Thomas Percy bio je katolik u doba kad je Engleskom vladala protestantska kraljica Elizabeta I. iz dinastije Tudor. Englezi su Thomasu Percyju ponudili poštedu života ukoliko napusti katoličku vjeru. On je to odbio i javno je smaknut.

Dana 22. kolovoza 1572. godine smaknut je blaženi Thomas Percy, pripadnik najvišeg sloja engleske aristokracije. Posjedovao je titulu Earl of Northumberland (engleska titula earl otprilike odgovara tituli grofa u ostatku Europe). Prema engleskom običaju pravilno ga je oslovljavati i s lord Northumberland (titulom lorda oslovljavaju se engleski baruni, vikonti, earlovi i markizi).

Thomas Percy bio je katolik u doba kad je Engleskom vladala protestantska kraljica Elizabeta I. iz dinastije Tudor. Već je Thomasov otac smaknut kao katolik u doba Elizabetinog oca – kralja Henrika VIII. (koji je i udaljio Englesku od Katoličke crkve). Thomasa Percyja kraljica Elizabeta I. isprva nije dirala. Imao je prostrane posjede na sjeveru Engleske, a i položaj Warden of the Marches (čuvar graničnih područja prema Škotskoj).

Odnosi između protestanata i katolika u Engleskoj u doba Elizabete I. bili su vrlo zategnuti. Poznato je da su katoličke obitelji mogle samo potajno prakticirati svoju vjeru, a za katoličke svećenike postojale su čak i posebne rupe u kućama kamo su se mogli skloniti u slučaju racije. Na sjeveru Engleske izbio je ustanak katolika protiv protestantske vlasti (tzv. Rising of the North). Thomas Percy, kao grof od Northumberlanda, postao je jedan od glavnih vođa tog ustanka.

Međutim, ustanak je propao, a Thomasa Percyja uhvatili su u Škotskoj. Izručili su ga engleskoj vladi, navodno za 2.000 funti. Englezi su Thomasu Percyju ponudili poštedu života ukoliko napusti katoličku vjeru. On je to odbio i javno je smaknut. Papa Leon XIII. proglasio ga je blaženikom Katoličke crkve 1895. godine.


Komentari