Na današnji dan

Grof koji je dizajnirao haljine za Audrey Hepburn (1927.)

Slavni francuski modni dizajner grof Hubert de Givenchy rođen je 21. veljače 1927. godine. Njegova je modna kuća danas u sastavu luksuznog giganta LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) kao i marke Christian Dior, Fendi, Donna Karan, Kenzo, Guerlain, Bulgari, TAG Heuer, Dom Pérignon, te mnoge druge. Danas je marka Givenchy najpoznatija upravo po parfemima, među kojima su poznati Play, Pi, Very Irresistible, L`Interdit (napravljen za Audrey Hepburn), Xeryus, Gentleman, Monsieur de Givenchy i mnogi drugi (više od 100 parfema dosad).

Hubert de Givenchy rođen je u plemićkoj obitelji, otac mu je bio markiz, a tu titulu višu od grofa naslijedio je Hubertov stariji brat Jean-Claude de Givenchy. Grof de Givenchy proslavio se kao dizajner za glumicu Audrey Hepburn, za koju je kreirao gotovo sve haljine koje je nosila u filmovima. Druge poznate klijentice bile su mu Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Maria Callas, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Grace Kelly, Jacqueline Kennedy Onassis…

Givenchyjeva veza s Audrey Hepburn bila je tako duboka da je pred njenu smrt, kad je bolovala od neizlječivog oblika raka, organizirao da po nju dođe privatni zrakoplov ispunjen cvijećem, kako bi je prevezao iz Los Angelesa u Švicarsku. Ondje je i preminula, a Hubert de Givenchy prisustvovao je njenom pogrebu. Inače, i Audrey je bila aristokratskog podrijetla, jer joj je majka bila nizozemska barunica Ella van Heemstra.

Komentari