Na današnji dan

Grof Khuen-Héderváry – nekadašnji hrvatski ban i premijer čitave Ugarske (1918.)

Grof Károly Khuen-Héderváry, nekadašnji hrvatski ban i ugarski ministar-predsjednik, rodio se 23. svibnja 1849. godine. Potjecao je iz mađarske grofovske obitelji koja je imala znatne posjede u Slavoniji, osobito oko Nuštra.

Grof Károly Khuen-Héderváry postao je hrvatski ban 1883. godine, a ostao je na toj poziciji gotovo punih 20 godina, sve do 1903. godine. Zanimljivo je da je s položaja hrvatskog bana 1903. prešao na još viši položaj ugarskog ministra-predsjednika, odnosno ugarskog premijera (šefa ugarske vlade). U sastavu njegove vlade funkciju ministra za Hrvatsku vršio je Nikola pl. Tomašić, budući hrvatski ban. Grof Khuen-Héderváry još je jednom poslije došao na čelnu poziciju u ugarskoj vladi, tako da je bio premijer ponovno od 1910. do 1912. godine. Tijekom tog je drugog mandata osobno vršio i dužnost ministra za Hrvatsku, kao i dužnost ministra unutarnjih poslova Ugarske.

Zanimljivo je da je grof Károly Khuen-Héderváry još u vrijeme kad je bio hrvatski ban dobio najviše odlikovanje dostupno u habsburškim zemljama – Red zlatnog runa. Khuen-Héderváry poživio je do 1918., a umro je u 69. godini života u Budimpešti. U trenutku kad je umro još je trajao Prvi svjetski rat.

Komentari