Na današnji dan

Grof Karlo od Valoisa – naslovni car Carigrada i osnivač dinastije Valois (1270.)

Dana 12. ožujka 1270. godine rođen je grof Karlo od Valoisa, naslovni car Latinskog Carstva i osnivač francuske kraljevske dinastije Valois. Ta je dinastija bila vrlo značajna za francusku povijest jer je Francuskom vladala više od 260 godina (od 1328. do 1589.). Upravo su od Karla potekli svi francuski kraljevi iz dinastije Valois.

Karlo od Valoisa bio je sin francuskog kralja Filipa III., no imao je stariju braću koja su imala pravo prvenstva na nasljeđivanje prijestolja. Tako je francuska kruna zaobišla Karla, pripavši njegovom starijem bratu Filipu IV. Lijepom (poznatom po kontroverznoj aferi oko ukidanja Templarskog reda). Unatoč tome što nije naslijedio kraljevsku krunu, Karlo od Valoisa uspio je nagomilati cijelu kolekciju posjeda. Dobio je grofoviju Valois u sjevernoj Francuskoj, po kojoj je dinastija dobila ime.

Grofovija Valois nalazila se na području koje je služilo za obranu Pariza i središnje Francuske od napada sa sjevera. Glavno joj je sjedište bilo u mjestu Crépy-en-Valois, 50-ak kilometara sjeveroistočno od Pariza. Osim grofovije Valois, Karlo je uspio dobiti i grofovije Alençon i Perche, a prvom je ženidbom postao i grof od Anjoua i Mainea. Drugi se put oženio Katarinom de Courtenay, nasljednicom posljednjeg cara Latinskog Carstva (država koju su križari osnovali na području Carigrada, nakon što su ga osvojili u Četvrtom križarskom ratu). Po toj je supruzi Karlo polagao pravo i na titulu cara Latinskog Carstva iako je ono nije postojalo već 40 godina.

Neočekivani razvoj događaja nakon smrti Filipa IV. u Francuskoj navodi ga da posljednje godine života provede u nadi da će dobiti francusku krunu. Kada su mu dva nećaka Luj X. i Filip V. umrli bez djece on postaje prestolonasljednik Francuske.


Na tom položaju Karlo Valois i umire prepuštajući položaj prestolonasljednika svom sinu Filipu VI. koji će 30 mjeseci kasnije postati kralj Francuske.

piše: Dražen Krajcar

Komentari