Na današnji dan

Grof Ivan Pálffy – hrvatski ban i ugarski palatin (1663.)

Grof Ivan (János) Pálffy, hrvatski ban i ugarski palatin, rođen je 20. kolovoza 1663. godine. Na položaju hrvatskog bana bio je tijekom dugog razdoblja između 1704. i 1732. godine, no zbog izbivanja iz Hrvatske morali su ga povremeno zamjenjivati zagrebački biskupi Brajković i Esterházy. Od 1709. godine imao je čin feldmaršala, najviši u habsburškim zemljama. Postao je i vitezom Reda zlatnog runa, najvišeg svjetovnog viteškog reda dinastije Habsburg.

Grof Pálffy izabran je 1741. za ugarskog palatina. Radilo se o izrazito visokom položaju jer je za Ugarsku palatin imao slično značenje kao ban za Hrvatsku. U Ugarskoj je važna bila Pálffyjeva uloga u prihvaćanju Ugarske pragmatičke sankcije, koja je omogućila Mariji Tereziji nasljeđivanje habsburških posjeda. Grof Pálffy imao je posebno značenje za mladu vladaricu Mariju Tereziju, koja ga je u korespondenciji nazivala ocem.

Stariji brat Ivana Pálffyja – grof Nikola (Miklós) Pálffy – također je bio feldmaršal i ugarski palatin (u razdoblju prije svog mlađeg brata). Radilo se o jedinom slučaju u povijesti u kojem su dvojica braće dospjela na položaj ugarskog palatina. Grof Ivan ostao je na palatinskoj časti sve do svoje smrti 1751. godine. Preminuo je u 88. godini u Požunu (Bratislavi).

Komentari