Na današnji dan

Grof István Burián – ratni ministar vanjskih poslova Austro-Ugarske – 1922.

Važnu funkciju ministra vanjskih poslova Austro-Ugarske Monarhije držao je Burián tijekom Prvog svjetskog rata.

Dana 20. listopada 1922. godine umro je ugarski grof István Burián, pretposljednji ministar vanjskih poslova Austro-Ugarske Monarhije. Na mjestu šefa austrougarske diplomacije bio je u dva navrata – od 1915. do 1916. te sredinom 1918. godine. Općenito je grof Burián bio jedan od najviše pozicioniranih dužnosnika Austro-Ugarske, jer je osim na položaju ministra vanjskih poslova bio također i na položaju zajedničkog ministra financija (taj je položaj bio vrlo zanimljiv i zbog toga što je zajednički ministar financija bio nadležan za upravu nad Bosnom i Hercegovinom unutar Austro-Ugarske). Dapače, Burián je na položaju zajedničkog ministra financija bio razmjerno dugo, tijekom gotovo punih devet godina.

István Burián rođen je 1851. godine u staroj ugarskoj plemićkoj obitelji. Po svojoj je godini rođenja pripadao istom naraštaju kao i mnoge poznate osoba s američkog Divljeg zapada, poput “Doca” Hollidaya (rođeni su upravo iste godine). Isprva je István Burián bio prvenstveno diplomat, tako da je dosegao položaj generalnog konzula u Bugarskoj te poslanika u Grčkoj. Godine 1900. uzdignut je iz staleža nižeg plemstva na čast baruna, a 1918. godine čak i na čast grofa. Budući da se te iste godine ugasila Austro-Ugarska, Burián je bio jedan od posljednjih ljudi kojima je dodijeljena grofovska titula u toj monarhiji.

Važnu funkciju ministra vanjskih poslova Austro-Ugarske Monarhije držao je Burián tijekom Prvog svjetskog rata tj. u problematičnom razdoblju u kojem je Austro-Ugarska bila vezana uz Njemačko Carstva, a pokušavala je barem dijelom voditi nezavisnu politiku s ciljem borbe za svoj eventualno bolji položaj u Europi nakon rata. Pred sam kraj rata Burián je ministarsku poziciju ustupio grofu Gyuli Andrássyju Mlađem, koji je time postao posljednjim ministrom vanjskih poslova u povijesti Austro-Ugarske Monarhije (Andrássy je bio sin znamenitog grofa Gyule Andrássyja, koji je također bio austrougarski ministar vanjskih poslova, ali čak 40-ak godina ranije). 


Komentari