Na današnji dan

Gyula Andrássy Mlađi – posljednji ministar vanjskih poslova Austro-Ugarske (1860.)

Dana 30. lipnja 1860. rođen je grof Gyula Andrássy Mlađi, posljednji austro-ugarski ministar vanjskih poslova. Radilo se o najvišoj političkoj funkciji u Austro-Ugarskoj jer ta dvojna država nije imala zajedničkog premijera (stoga je zajednički ministar vanjskih poslova bio najbliži položaju kakav su u drugim državama imali predsjednici vlada). Činjenica da je upravo Gyula Andrássy Mlađi posljednji vršio tu visoku funkciju bila je simbolična i pomalo ironična jer je upravo njegov otac – grof Gyula Andrássy Stariji – bio ključan čovjek za nastanak Austro-Ugarske te njen dugogodišnji ministar vanjskih poslova.

Gyula Andrássy Mlađi rođen je u Tőketerebesu u sjevernoj Ugarskoj (danas se to mjesto zove Trebišov, a nalazi se u Slovačkoj). Politički aktivan član Liberalne stranke, 1893. postao je ministar obrazovanja, a od 1906. do 1909. službovao je kao ministar unutarnjih poslova. Nakon toga radio je u diplomaciji, gdje mu je najvažnija uloga bila ona predstavnika Austro-Ugarske tijekom Balkanskih ratova 1912. – 1913. godine.

U trenutku kad je postao posljednjim austro-ugarskim ministrom vanjskih poslova, 24. listopada 1918., imao je 58 godina. Radilo se o završnim trenutcima Prvog svjetskog rata pa je jedna od glavnih njegovih zadaća u tom kratkom razdoblju bilo prekidanje saveza s Njemačkim Carstvom, radi eventualnog sklapanja separatnog mira sa silama Antante.

Nakon rata je neko vrijeme bio član mađarske Narodne skupštine i predvodnik Kršćanske nacionalne stranke. Pisao je i povijesne knjige o mađarskoj državnosti i ustavu te svojim razmišljanjima na temu odgovornosti za Prvi svjetski rat.


Piše: Boris Blažina

 

Komentari