Na današnji dan

Grof György Apponyi – moćni ugarski dvorski kancelar – 1808.

Od 1846. do 1848. godine bio je grof Apponyi ugarski dvorski kancelar, što je bila visoka funkcija sa stvarnom političkom moći. 

Dana 29. prosinca 1808. godine rođen je grof György Apponyi, ugarski aristokrat i državnik. Rodio se u Požunu (Bratislavi) kao pripadnik grofovske obitelji Apponyi de Nagyappony. Majka mu je bila grofica Anna Zichy de Zich, a dijelom je György potjecao i od kneževske obitalji Esterházy de Galántha (nekoć najbogatije aristokratske obitelji u cijelom Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu). Grof György Apponyi oženio se groficom Juliánnom Sztáray de Nagy-Mihály et Sztára, koja je bila praunuka hrvatskog bana Franje Esterházyja.

Od 1846. do 1848. godine bio je grof Apponyi ugarski dvorski kancelar, što je bila visoka funkcija sa stvarnom političkom moći. Naime, izvršna vlast u Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu teško se u to vrijeme mogla provoditi bez sudjelovanja Ugarske dvorske kancelarije. Od 1860. godine bio je grof György Apponyi kraljevski sudac (lat. iudex curiae) u Ugarskoj, a 1861. godine postao je predsjedavajućim Gornjeg doma Ugarskog parlamenta. Poživio je sve do 1899. godine, a preminuo je u mjestu Éberhárd (današnje Malinovo u jugozapadnoj Slovačkoj) u vrlo visokoj 91. godini života. Njegov sin Albert Apponyi također je imao bogatu političku karijeru (bio je ministar u Ugarskoj vladi, a također i predsjedavajući Gornjeg doma Ugarskog parlamenta, poput oca).


Komentari