Na današnji dan

Grof Galeazzo Ciano – zet i ministar Benita Mussolinija – 1903.

Godine 1930. oženio se 27-godišnji Galeazzo Ciano Mussolinijevom kćeri Eddom, koja je time postala groficom. Kao novopečeni zet talijanskog šefa vlade postao je Galeazzo talijanskim konzulom u Šangaju, a 1936. godine postao je ministrom vanjskih poslova fašističke Italije.

Dana 18. ožujka 1903. godine rođen je Galeazzo Ciano, Mussolinijev zet i ministar vanjskih poslova fašističke Italije. Njegov otac Costanzo Ciano bio je admiral Talijanske kraljevske mornarice, a za uspješne je vojne akcije svojedobno bio nagrađen titulom grofa od Cortellazza i Bakra (tal. Conte di Cortellazzo e Buccari). Budući da je ta titula bila nasljedna, njegov sin Galeazzo već je u mladoj dobi nosio grofovsku titulu. Zanimljivo je da su se fašističkom pokretu pridružili i otac (admiral) i sin, a obojica su sudjelovala i u Maršu na Rim 1922. godine (Galeazzo je tada imao samo 19 godina). Godine 1930. oženio se 27-godišnji Galeazzo Ciano Mussolinijevom kćeri Eddom, koja je time postala groficom. Kao novopečeni zet talijanskog šefa vlade postao je Galeazzo talijanskim konzulom u Šangaju, a 1936. godine postao je ministrom vanjskih poslova fašističke Italije.

Na tom je visokom položaju Ciano komunicirao s mnogim utjecajnim političarima i diplomatima Sila osovine, o čemu je ostavio zapise u memoarima. S vremenom se sve više razilazio s nacistima, a prestao je odobravati i Mussolinijevo savezništvo s njima. Godine 1943. uklonjen je s položaja ministra vanjskih poslova, a nekoliko mjeseci kasnije glasovao je protiv svog tasta Mussolinija na Velikom fašističkom vijeću, čime je Mussolini smijenjen. Nakon što je Mussolini došao na vlast u tzv. Talijanskoj socijalnoj republici Cianu je suđeno, kao i ostalim fašistima koji su bili glasovali protiv Ducea. Osuđeni su na smrt, tako da je 1944. godine Ciano smaknut u Veroni, u dobi od samo 40 godina.

Komentari