Na današnji dan

Grof Franjo Leopold Nádasdy – feldmaršal i hrvatski ban – 1783.

U Sedmogodišnjem ratu, koji je carica Marija Terezija vodila protiv pruskog kralja Fridrika Velikog, grof Nádasdy toliko se proslavio da je dobio feldmaršalski čin i odlikovanje velikog križa Reda Marije Terezije.

Dana 22. ožujka 1783. godine umro je hrvatski ban grof Franjo Leopold Nádasdy. Rodio se još 1708. godine, a već se u mladosti posvetio vojnom zanimanju. Godine 1741. dobio je čin generala-bojnika, zatim podmaršala pa generala konjaništva (najviši čin nakon feldmaršala). Godine 1758. postao je Franjo Leopold Nádasdy konačno i feldmaršalom.

Grof Franjo Leopold Nádasdy bio je na položaju hrvatskog bana od 1756. do 1783. godine tj. tijekom čak 27 godina. Tijekom većeg dijela tog razdoblja hrvatska vladarica bila je carica Marija Terezija. U Sedmogodišnjem ratu, koji je ta carica vodila protiv pruskog kralja Fridrika Velikog, grof Nádasdy toliko se proslavio da je dobio čak i odlikovanje velikog križa Reda Marije Terezije. Bilo je to najviše odlikovanje za vojne zasluge austrijskih Habsburgovaca, a toliko je rijetko dodjeljivano da pripada najrjeđim odlikovanjima u svjetskoj povijesti.

Zanimljivo je da je u trenutku Nádasdyjevog izbora za bana njegov brat – Leopold Nádasdy – bio ugarski kancelar, što je bila vrlo važna funkcija u Habsburškoj Monarhiji. Bratov utjecaj zacijelo je pomogao grofu Nádasdyju pri izboru za bana. Tijekom većine drugog dijela banovanja grofa Nádasdyja u Hrvatskoj je funkcioniralo Hrvatsko Kraljevsko vijeće (lat. Consilium Regni Croatiae), svojevrsna vlada kojom je on kao ban predsjedao. Zanimljivo je da je sjedište tog vijeća od 1767. do 1776. godine bilo u Varaždinu, koji je time bio svojevrsni glavni grad Hrvatske. Tek nakon požara u Varaždinu 1776. godine vraćeno je upravno središte Hrvatske u Zagreb. Ban feldmaršal grof Nádasdy umro je 1783. godine, u dobi od 74 godine.


Komentari