Na današnji dan

Grof Ernest von Trautson – knez-biskup Beča – 1633.

Biskupovanje Ernesta von Trautsona bilo je u prvom razdoblju obilježeno obnavljanjem objekata porušenih za vrijeme osmanske opsade Beča iz 1683. godine.

Dana 26. prosinca 1633. godine rođen je grof Ernest von Trautson, austrijski aristokrat i bečki knez-biskup. Potjecao je iz moćne austrijske plemićke obitelji Trautson, koja je krajem 17. stoljeća stekla grofovski naslov. Mlađi polubrat grofa Ernesta von Trautsona, Johann Leopold Donat von Trautson, dobio je i kneževsku titulu, čime je njihova obitelj uvršena u najviši sloj austrijske aristokracije (titula kneza bila je najvišau tom sustavu, za njom je slijedila titula grofa, a za njom barunska titula). Početkom 18. stoljeća sagradila je obitelj Trautson u Beču veličanstvenu palaču (Palais Trautson), koja se može vidjeti i danas, a u kojoj je smješteno Austrijsko savezno ministarstvo pravosuđa. Riječ je o jednoj od najljepših bečkih baroknih palača, smještenoj u blizini carskog dvora i Austrijskog parlamenta.

Grof Ernest von Trautson rodio se u Beču, a studirao je u Rimu. Za svećenika je zaređen 1661. godine, a 1685. godine postao je biskupom Beča. Poput ostalih biskupa u Svetom Rimskom Carstvu, bečki su biskupi tradicionalno nazivani knezovima-biskupima (njem. Fürstbischöfe), čime je naglašavan njihov rang među staležima tog carstva. Biskupovanje Ernesta von Trautsona bilo je u prvom razdoblju obilježeno obnavljanjem objekata porušenih za vrijeme osmanske opsade Beča iz 1683. godine (ta se izuzetno krvava opsada dogodila dvije godine prije Trautsonovog dolasaka na biskupski položaj u tom gradu). U posljednjem razdoblju Trautsonovog biskupovanja za njegovog je koadjutora postavljen Franz Anton von Harrach zu Rorau, koji je također bio pripadnik najviših slojeva austrijske aristokracije.

Knez-biskup Ernst von Trautson preminuo je u siječnju 1702. godine u Beču, u dobi od 68 godina. Pokopan je u znamenitoj bečkoj katedrali sv. Stjepana (njem. Stephansdom).


Komentari