Na današnji dan

Grof de Maurepas – francuski nasljedni ministar – 1701.

Ministri su mu bili otac, djed i nekoliko rođaka, a već je od mladosti bio pripreman da naslijedi oca na visokoj političkoj funkciji.

Dana 9. srpnja 1701. godine rođen je Jean-Frédéric Phélypeaux, grof de Maurepas, moćni francuski ministar. Njegova obitelj Phélypeaux prethodno je već desetljećima imala važnu ulogu u francuskoj politici. Naime, njegov otac Jérôme Phélypeaux (grof de Pontchartrain) bio je također ministar, a djed Louis Phélypeaux bio je ministar, glavni nadglednik financija i francuski kancelar. Radilo se o zanimljivom slučaju u kojem je ministarski položaj (položaj državnog tajnika) bio nasljedan. Tako je Jean-Frédéric Phélypeaux već od mladosti bio pripreman da naslijedi oca na visokoj političkoj funkciji.

Jean-Frédéric Phélypeaux rođen je u Versaillesu, a već u dobi od 17 godina postao je državnim tajnikom nadležnim za kraljevsko kućanstvo (franc. Secrétaire d’État à la Maison du Roi). Kasnije je postao i državnim tajnikom nadležnim za mornaricu (franc. Secrétaire d’État à la Marine). U zrelijoj je dobi postao čak i svojevrsnim prvim ministrom (premijerom) francuskog kralja Luja XVI., premda takav položaj u formalnom smislu nije postojao.

Osim titule grofe de Maurepasa, Jean-Frédéric Phélypeaux naslijedio je i nekadašnju očevu titulu grofa de Pontchartraina. Obje su se te titule odnosile na posjede u blizini Versaillesa (Maurepas je od Versaillesa udaljen oko 14 kilometara, a Pontchartrain oko 16). Jean-Frédéric Phélypeaux poživio je sve do 1781. godine, a preminuo je u 81. godini života u rodnom Versaillesu, u vrijeme poznate kraljice Marije Antoanete.


Komentari