Na današnji dan

Grof Benyovszky – europski pustolov po Aziji, Africi i Americi – 1746.

Grof Móric Benyovszky pokušavao je organizirati i habsburško koloniziranje Madagaskara, no taj njegov ambiciozni plan nije ostvaren.

Dana 20. rujna 1746. godine rođen je grof Móric Benyovszky, europski aristokrat iz 18. stoljeća. Benyovszky je rođen u Ugarskom Kraljevstvu u doba vladavina Marije Terezije. Bio je složenog slovačko-poljsko-mađarskog podrijetla. Služio je kao časnik u Sedmogodišnjem ratu, a kasnije je mnogo putovao po svijetu. Naime, nakon jednog zarobljavanja Rusi su ga poslali na Sibir i sve do Kamačatke. Od tamo je uspio pobjeći pa preko Aljaske i Japana doći do Tajvana. Preko portugalske luke Macao dospio je do Madagaskara, velikog otoka uz afričku obalu, a zatim sve do Francuske. U doba francuskog kralja Luja XV. imenovan je Benyovszky guvernerom Madagaskara pa se vratio na taj otok uspostavljati francusku kolonijalnu vlast.

Nakon nekoliko godina provedenih na Madagaskaru vratio se u Francusku, kojom je u međuvremenu zavladao Luj XVI. (unuk Luja XV.). Od tog kralja Benyovszky je dobio doživotnu rentu i čin generala.  Móric Benyovszky vratio se zatim u Habsburšku Monarhiju, a jedno je vrijeme služio i njenoj vojsci. Pokušavao je organizirati i habsburško koloniziranje Madagaskara, no taj njegov ambiciozni plan nije ostvaren.

Móric Benyovszky otišao je čak i u Sjedinjene Američke Države u doba Rata za nezavisnost. Kasnije se opet uputio na Madagaskar u pokušaju zauzimanja kolonijalne vlasti, ovaj puta uz podrušku amerikanaca. Tom je prilikom Benyovszky na Madagaskaru i poginuo 1786. godine. U trenutku smrti bilo mu je samo 39 godina.


Komentari