Na današnji dan

Grof Belcredi – premijer Austrijskog Carstva – 1823.

Bildnis (Brust, halb links) Photographie von R. Heinrich

Bio je ujedno i pretposljednji ministar-predsjednik Austrijskog Carstva.

Dana 12. veljače 1823. godine rođen je grof Richard Belcredi, austrijski ministar-predsjednik tj. premijer. Rodio se u gradu Jimramovu (njem. Ingrowitz) u Moravskoj (danas na području Republike Češke), oko 55 kilometara sjeverozapadno od Brna. Grofovska obitelj Belcredi potjecala je iz Lombardije u sjevernoj Italiji, no Richardovi su se preci u 18. stoljeću doselili u Moravsku. Svojedobno su na talijanskom području pripadnici obitelji Belcredi nosili titulu markiza, a nakon dolaska u Moravsku dobili su grofovsku titulu.

Grof Richard Belcredi završio je studij prava, a postao je političarom konzervativnog usmjerenja. Godine 1864. postao je grof Belcredi namjesnikom Češkog Kraljevstva, koje je tada bilo u sastavu Habsburške Monarhije. Već sljedeće godine imenovao ga je car Franjo Josip novim ministrom-predsjednikom Austrijskog Carstva. Na tom je položaju grof Belcredi zamijenio svog prethodnika, grofa Alexandera Mensdorff-Pouillyja, koji je vrlo kratko bio premijer (samo oko mjesec dana). Na premijerskom je položaju grof Belcredi zatim ostao do veljače 1867. godine, kad ga je zamijenio grof Friedrich Ferdinand von Beust (dotadašnji ministar vanjskih poslova u Belcredijevoj vladi).

Grof Belcredi bio je ujedno i pretposljednji ministar-predsjednik Austrijskog Carstva, jer je za vrijeme njegovog nasljednika Beusta sklopljena Austro-ugarska nagodba (grof Beust postao je zatim prvim premijerom austrijske polovice monarhije). Grof Belcredi poživio je sve do 1902. godine, a preminuo je u 80. godini.


Komentari