Na današnji dan

Grof Aleksej Konstantinovič Tolstoj – manje poznati rođak Lava Nikolajeviča – 1817.

Aleksej Konstantinovič Tolstoj također je napisao mnoga djela, primjerice Knez Serebrjani, Smrt Ivana Groznoga, Car Fjodor Ivanovič i Car Boris

Dana 5. rujna 1817. godine rođen je Aleksej Konstantinovič Tolstoj, ruski grof i književnik. On je bio rođak znamenitog Lava Nikolajeviča Tolstoja, također književnika. Njih su obojica posjedovali grofovske titule, nasljedne u aristokratskoj obitelji Tolstoj. Lav Nikolajevič i Aleksej Konstantinovič bili su rođaci u trećem koljenu jer su imali zajedničkog pradjeda, grofa Petra Andrejeviča Tolstoja, koji je živio još u doba ruskog cara Petra Velikog.

Lav Nikolajevič Tolstoj danas je znatno poznatiji kao književnik, osobito po svojim romanima Rat i mir te Ana Karenjina, kao i po drugima djelima koja su često postajala dijelom školskih lektira. Aleksej Konstantinovič također je napisao mnoga djela, primjericeKnez Serebrjani,Smrt Ivana Groznoga, Car Fjodor Ivanovič i Car Boris. Zanimljivo je da je bio 11 godina stariji od svog mnogo poznatijeg rođaka Lava Nikolajeviča, ali je i znatno prije umro. Naime, grof Aleksej Konstantinovič Tolstoj doživio je samo 58 godina i umro je 1875. godine, dok je Lav Nikolajevič živio sve do svoje 83. godine, a preminuo je 1910. (čak 35 godina nakon svog rođaka).

Komentari