Na današnji dan

Grgur XI. – papa koji je vratio sjedište papinstva u Rim (1378.)

Papa Grgur XI. – posljednji u nizu avignonskih papa, umro je 27. ožujka 1378. godine. Naime, upravo je papa Grgur XI. vratio sjedište papinstva iz Avignona u Rim. Papu je na taj potez poticala znamenita sv. Katarina Sijenska. Zanimljivo je da je Grgur XI. rođenjem bio Francuz, imenom Pierre Roger de Beaufort. Rodio se u francuskoj pokrajini Limousin oko 1330. godine. U doba njegovog rođenja pape su već razmjerno dugo boravili u Avignonu (još od 1309. godine).

Pape su imali sjedište u Avignonu tijekom čak 67 godina. Sedmoricu papa smatra se avignonskim papama, a svi su oni bili Francuzi. Prvi od njih bio je Klement V. – rođenog imena Raymond Bertrand de Got. On je preselio sjedište papinske kurije iz Rima u Avignon 1309. godine, za vrijeme vladanja moćnog francuskog kralja Filipa IV. Lijepog.

Posljednji avignonski papa Grgur XI. preselio se u Rim 1377. godine. Nažalost, nije dugo poživio nakon preseljenja, jer je preminuo već iduće godine. Nakon njegove smrti izabran je za papu prvi Talijan nakon dužeg vremena. Zvao se Bartolomeo Prignano, a kao papa uzeo je ime Urban VI.

Komentari