Na današnji dan

Grgur V. – prvi njemački papa – 996.

 Rimljani su ga izabrali na prijedlog tadašnjeg njemačkog kralja Otona III.

Dana 3. svibnja 996. godine u Rimu je ustoličen Bruno Koruški za papu. Uzeo je ime Grgur V. i bio je prvi njemački papa, ne računajući ostrogotskog papu Bonifacija II. iz 6. stoljeća. Bruno Koruški bio je sin koruškog vojvode Otona, pripadnika dinastije Salijevaca, koja je nekoliko desetljeća kasnije, 1027. godine, došla i na prijestolje Svetog Rimskog Carstva.

U trenutku kad je izabran za papu imao je Grgur V. samo 24 godine. Rimljani su ga izabrali na prijedlog tadašnjeg njemačkog kralja Otona III., koji mu je bio rođak po majčinoj liniji (obojica su bili potomci prvog rimsko-njemačkog cara Otona I. Velikog). Jedan od prvih poteza novog pape Grgura V. bila je krunidba spomenutog Otona III. za cara Svetog Rimskog Carstva. Papa je tu krunidbu osobno obavio u Rimu, kad je mladom caru bilo samo šesnaest godina. Grgur V. u istom je gradu preminuo samo dvije i pol godine kasnije, vjerojatno od malarije, premda se sumnjalo i na trovanje.

Nakon smrti Grgura V. za papu je izabran Francuz Gerbert d’Aurillac, koji je uzeo ime Silvestar II, a bio je prvi francuski papa. Time je prvog njemačkog papu u povijesti Katoličke Crkve neposredno naslijedio prvi francuski papa.


Komentari