Na današnji dan

Gregory Peck – glumac i dobrotvor – 2003.

Gregory Peck ostvario je 60-tak filmskih uloga, a među najpoznatijima je ona Atticusa Fincha u filmu Ubiti pticu rugalicu.

Proslavljeni glumac Gregory Peck umro je 12. lipnja 2003. godine u 88. godini života. Peck je bio irskog, škotskog i engleskog podrijetla, a odgojen je kao rimokatolik. Dapače, tijekom života Gregory Peck ostao je prakticirajući katolik, a kad je umro na današnji dan sahranjen je po katoličkom obredu u mauzoleju katedrale Blažene Djevice Marije od Anđela u Los Angelesu. To je katolička katedrala za Los Angeles i glavna crkva velike nadbiskupije koja ima oko 4.600.000 katolika (više nego Republika Hrvatska stanovnika).

Gregory Peck ostvario je 60-tak filmskih uloga, a među najpoznatijima je ona Atticusa Fincha u filmu Ubiti pticu rugalicu (engl. To Kill a Mockingbird). Za tu ulogu odvjetnika koji brani nepravedno osuđenog Afroamerikanca na sudu nagrađen je Oscarom za najbolju mušku ulogu. Spomenimo još i Peckove uloge u filmovima Praznik u Rimu , te Grimizno i crno

Za svoj humanitarni rad nagrađen je s više nagrada, uključujući Predsjedničku medalju slobode (engl. Presidential Medal of Freedom), koja je najviše civilno odlikovanje u SAD-u. Navodno je američki predsjednik Lyndon B. Johnson jedno vrijeme planirao Pecka imenovati veleposlanikom u Irskoj, a predlagali su ga i za guvernera Kalifornije.

Zanimljivo je da je na Peckovom sprovodu govor čitao njegov kolega glumac Brock Peters, koji je glumio upravo onog Afroamerikanca kojeg je Peck kao Atticus Finch branio u spomenutom filmu Ubiti pticu rugalicu.


Komentari