Na današnji dan

Grčki milijarder Stavros Niarchos – najveći konkurent Aristotelu Onassisu – 1996.

Niarchos i Onassis jako su se obogatili kad je, uslijed Sueske krize, porasla potreba za tankerima velike tonaže. Zanimljivo je da su njih dvojica bili oženjeni dvjema sestrama Livanos (Athinom i Eugenijom).

Dana 16. travnja 1996. godine umro je Stavros Niarchos, konkurent Aristotelu Onassisu na području brodskog prijevoza. Od Onassisa je bio oko tri godine mlađi, a osobito je zanimljivo da su njih dvojica bili šurjaci (šogori). Naime, Onassis je tijekom 1950-ih godina bio oženjen Athinom Livanos, istodobno dok je Niarchos bio oženjen njenom starijom sestrom Eugenijom. Obje su bile kćeri bogatog brodovlasnika Stavrosa Livanosa.

Stavros Niarchos izgradio je veliku flotu s više od 80 tankera po cijelom svijetu. Godine 1955. sagrađen je za njega tanker SS Spyros Niarchos kao najveći na svijetu (nazvan je po njegovom sinu koji se rodio iste godine). Onassis je također nastojao posjedovati najveće tankere na svijetu. Obojica su se jako obogatila kad je, uslijed Sueske krize, porasla potreba za tankerima velike tonaže.

Zanimljiva je činjenica da se Stavros Niarchos 1971. godine oženio bivšom Onassisovom suprugom Athinom, u doba kad je Onassis već bio oženjen Jacquelinom Bouvier Kennedy, udovicom američkog predsjednika Kennedyja. Osim brodovlasništvom i prijevozom nafte, Niarchos se bavio i uzgojem konja, zbog čega je kupio i farmu u Francuskoj. Niarchos je umro na današnji dan 1996. godine u švicarskom gradu Zürichu, u 87. godini. Aristotela Onassisa nadživio je za čak 21 godinu.


Komentari