Na današnji dan

Grčka premijerska dinastija Papandreou – 1968.

FILE - In this undated file photo provided by the Andreas G. Papandreou foundation shows Greek Socialist leader Greek Prime Minister George Papandreou as a young boy posing together with his late father Andreas, right, and grandfather George_ both former Greek prime ministers. George Papandreou, Greece's embattled prime minister, faces the toughest test of his political career as he tries to stave off economic ruin for his country that's roiling under a mountain of debt. (AP Photo/Andrea G Papandreou Foundation, File)

Georgios Papandreou začeo je pravu dinastiju grčkih premijera, jer su osim njega premijerima postali i njegov sin i unuk.

Dana 1. studenog 1968. godine umro je grčki političar Georgios Papandreou. On je bio čak u tri navrata grčki premijer, a politička karijera trajala mu je preko 50 godina. Osobito je zanimljivo da je Papandreou začeo pravu dinastiju grčkih premijera, jer su osim njega premijerima postali i njegov sin i unuk. Naime, sin mu se zvao Andreas Papandreou, a bio je premijer u dva navrata – od 1981. do 1989. i od 1993. do 1996. godine. Georgiosov unuk, a Andreasov sin, živi i danas, zove se također Georgios Papandreou kao i djed, a bio je grčki premijer od 2009. do 2011. godine.

Georgios Papandreou stariji (djed) rođen je još davne 1888. godine u gradiću Kalentzi na Peloponezu. Bio je sin pravoslavnog svećenika Andreasa. Inače, prezime Papandreou, kao i druga grčka prezimena koja započinju s prefiksom Papa– (Papanikolaou, Papakostas), ukazuju na podrijetlo od pravoslavnog svećenika.

Kao začetnik premijerske dinastije, Papandreou je bio premijer od 1944. do 1945., 1963., kao i od 1964. do 1965. godine. Sina Andreasa, budućeg premijera, dobio je sa svojom suprugom Zofiom (Sofijom) Mineyko, koja je bila poljskog podrijetla (otac joj je bio Poljak Zygmunt Mineyko, koji je u Grčkoj naišao čak i na jedan važan arheološki nalaz kod Zeusovog hrama u Dodoni).


Georgiosov sin Andreas oženio se, pak, jednom Amerikankom – Margaret Chant – i ona mu je rodila sina Georgiosa, također premijera. Taj mlađi Georgios imao je 16 godina kad mu je istoimeni djed premijer umro u Ateni.

Komentari