Na današnji dan

Granatama i torpedima potopljen njemački brod Bismarck, tisuće poginulih – 1941.

Čak i nakon što ga je pogodilo barem 400 britanskih granata, Bismarck je još uvijek plutao. S Bismarcka je spašeno samo 114 ljudi, a više od 2.000 poginulo je.

Dana 27. svibnja 1941. godine potopljen je njemački bojni brod Bismarck, ponos Njemačke ratne mornarice u doba Adolfa Hitlera. Bismarck i njegov sestrinski brod Tirpitz bili su najveći ratni brodovi ikada sagrađeni u Njemačkoj. Istiskivali su oko 50.000 tona pri punom opterećenju, a ukupna dužina prelazila im je 250 metara.

Bismarck je pokretan strojem od čak 150.170 konjskih snaga, a na brodu se nalazilo preko 2.000 članova posade. Brod Bismarck potopljen je na današnji dan u Atlantskom oceanu, na lokaciji udaljenoj nekoliko stotina kilometara zapadno od obala francuske pokrajine Bretanje.

Brod Bismarck progonili su uoči potapanja britanski brodovi i zrakoplovi tijekom više od dva dana. Britanski torpedni bombarderi s nosača zrakoplova Ark Royal uspjeli su oštetiti Bismarckov sustav za kormilarenje, nakon čega je brod postao lakšim plijenom.

Oštećeni Bismarck napali su brodovi britanske flote. Osobito snažnim topovima raspolagali su britanski bojni brodovi HMS Rodney (kalibra 406 mm) i HMS King George V (kalibra 356 mm), koji su otvorili vatru po Bismarcku već s udaljenosti od preko 10 kilometara. Bismarck je uzvratio svojim topovima kalibra 380 mm, a uspio je djelomično oštetiti HMS Rodney.


Britanci su do 10 sati prijepodne ispalili na Bismarck navodno preko 700 granata iz glavnih topova. Jedna od golemih 406-milimetarskih granata s HMS Rodneyja izravno je pogodila Bismarckovo prednje nadgrađe i vjerojatno pobila većinu zapovjednika na brodu (glavni su zapovjednici na brodu bili admiral Günther Lütjens i kapetan Ernst Lindemann).

Čak i nakon ispaljenih otprilike 2.800 britanskih granata, od kojih ga je barem 400 pogodilo, Bismarck je još uvijek plutao, premda gotovo potpuno razoren. Britanci su udarili po njemu i torpedima, tako da je oko 10.40 nestao ispod površine mora. S Bismarcka je spašeno samo 114 ljudi, a više od 2.000 poginulo je.

Komentari