Na današnji dan

Graditelj dvorca Arlington pokraj Washingtona – 1857.

Dvorac Arlington, pokraj kojeg se danas nalazi najpoznatije američko groblje, bio je George Washington Parke Custis, posinak prvog američkog predsjednika.

Dana 10. listopada 1857. godine umro je George Washington Parke Custis, posinak prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona i graditelj velikog dvorca Arlington, na lokaciji na kojoj se danas nalazi najpoznatije američko groblje. 

George Washington Parke Custis rođen je 1781. godine kao unuk Marthe Washington, supruge predsjednika Georgea Washingtona, iz njenog prethodnog braka. Naime, George Washington oženio se Marthom u doba kad je ona već bila udovica. Njih dvoje nisu imali djece, ali su odgajali djecu iz njenog prethodnog braka, a zatim su posvojili i njene unuke. Tako je George Washington Parke Custis postao posinkom predsjednika Georgea Washingtona te je živio s njim u predsjedničkoj rezidenciji kao član tzv. Prve obitelji (First Family – američki naziv za obitelj predsjednika). 

Budući da su George i Martha Washington bili vrlo bogati (posjedovali su velike plantaže i stotine robova), Parke Custis naslijedio je po njihovoj smrti golemo bogatstvo, vjerojatno jedno od najvećih u tadašnjem SAD-u. Počeo je oko 1802. godine graditi dvorac Arlington pokraj novoosnovanog američkog glavnog grada Washingtona. Dvorac je dobio monumentalan trijem s osam masivnih stupova promjera čak 1,5 metara. Posjed Arlington bio je vjerojatno najveći privatni posjed u cijelom Distriktu Kolumbija (područje američkog glavnog grada). U to vrijeme, naime, područje južno od rijeke Potomac također je pripadalo Distriktu Kolumbija, koji je imao oblik kvadrata, a tek je kasnije vraćeno državi Virginiji (danas Distrikt Kolumbija obuhvaća samo područje sjeverno od Potomaca). Zanimljivo je da se dvorac Arlington nalazi nasuprot Bijeloj kući u odnosu na rijeku Potomac.


Nakon smrti Georgea Washingtona Parkea Custisa, Arlingtonom je upravljao njegov zet Robert E. Lee. Nekoliko godina kasnije počeo je Američki građanski rat, u kojem je Lee bio vođa južnjačkih vojski. Nakon rata Arlington su oduzeli Leejevoj obitelji i pretvorili su posjed u groblje.

Komentari