Na današnji dan

Grad u Istočnoj Njemačkoj nazvan Stalinstadt (1953.)

Zentralbild Sturm N1-Hoa 6.5.1960 Moderne Straßenbeleuchtung für Eisenhüttenstadt. UBz: Letzter Anstrich für die kürzlich in der Magistrale von Stalinstadt aufgestellten Straßenlampen.

Dana 7. svibnja 1953. godine nazvan je u čast Staljina grad Stalinstadt (doslovno Staljinov Grad) u Istočnoj Njemačkoj. Radilo se o nedavno podignutom gradu, koji je trebao služiti kao mjesto stanovanja za djelatnike metalurškog kombinata Eisenhüttenkombinat Ost (EKO). Staljin je umro samo dva mjeseca ranije pa je gesta predstavljala simbolično odavanje počasti pokojniku. Stalinstadt se nalazio u neposrednoj blizini granice između Istočne Njemačke (DDR) i Poljske.

Stalinstadt je nosio to ime sve do 1961. godine, kad je do vrhunca došla destaljinizacija (primjerice, iste je godine Staljinovo tijelo uklonjeno iz Lenjinovog mauzoleja na Crvenom trgu u Moskvi, a i Staljingrad u SSSR-u preimenovan je u Volgograd). Od područja Stalinstadta, zajedno s okolnim naseljima, napravljen je grad imena Eisenhüttenstadt (doslvno Grad Željezare), koji i danas postoji na poljsko-njemačkoj granici. Nakon privatizacije 1991. velik broj radnika dobio otkaz, a broj stanovnika pao je s oko 50.000 na oko 30.000. Ipak, željezara i dalje posluje.

Komentari