Na današnji dan

Grad Sopron plebiscitom odlučio ostati u Mađarskoj – 1921.

Zbog odluke o ostanku u Mađarskoj Sopron je dobio nadimak Najvjerniji grad.

Dana 14. prosinca 1921. godine u gradu Sopronu i njegovoj bližoj okolici održan je referendum na kojem se stanovništvo moglo izjasniti za priključenje Austriji ili Mađarskoj. Radilo se o razdoblju nakon Prvog svjetskog rata i poraza Austro-Ugarske Monarhije, koja se raspala na niz država.

Granično područje Gradišća ranije je pripadalo Kraljevini Ugarskoj, no nakon rata priključeno je većim dijelom Austriji. Grad Sopron prihvatio je priliku za izbor države (sličnu su priliku dobili i stanovnici južnog dijela Koruške, koji su mogli birati između Austrije i Kraljevine Jugoslavije). Veći dio glasača u Sopronu izjasnio se za ostanak u Mađarskoj, što je naposljetku međunarodno prihvaćeno. Austrijsko-mađarska granica dobila je zbog toga u okolici Soprona prilično vijugav oblik, jer je to područje bilo istureno u austrijski teritorij poput poluotoka.

Sopron se nalazi samo pedesetak kilometara od Beča, dok je od Budimpešte udaljen oko 180 kilometara. Inače, na njemačkom jeziku ime grada Soprona glasi Ödenburg, a na hrvatskom se jeziku za taj grad koristi i naziv Šopron. Zbog spomenute je odluke o ostanku u Mađarskoj Sopron dobio nadimak Najvjerniji grad (mađ. A Leghűségesebb Város).


Komentari