Na današnji dan

Gotovo istovremeno umrli Orson Welles i Yul Brynner – 1985.

proglasili počasnim predsjednikom Međunarodne unije Roma. Tu je poziciju zadržao sve do smrti.

Dana 10. listopada 1985. godine umrli su gotovo istodobno kolege iz filma “Bitka na Neretvi” Orson Welles i Yul Brynner. Welles je umro u svom domu u Los Angelesu, za pisaćim strojem, radeći na scenariju za novi film. Bilo mu je 70 godina života. Yul Brynner umro je u New Yorku, u 66. godini života.

Zanimljivo je porijeklo slavnog Yula Brynnera. Rođen je u ruskom gradu Vladivostoku (ime tog grada znači otprilike “Vladar Istoka”), najznačajnijem ruskom središtu na Dalekom Istoku. Rođeno ime bilo mu je Julij Borisovič Briner. Prezime Briner bilo je švicarskog porijekla, no Julij je imao također i mongolske i romske krvi, a jedan pradjed bio mu je Židov koji se obratio na pravoslavlje.

Zanimljivo je da su Yula Brynnera, zbog djelomičnog romskog porijekla, Romi proglasili počasnim predsjednikom Međunarodne unije Roma. Tu je poziciju zadržao sve do smrti. Po vjeri je Yul Brynner po svemu sudeći bio pravoslavni kršćanin. Ulogu tajlandskog kralja (“Ana i kralj”) po kojoj je bio najprepoznatljiviji, Brynner je odigrao nevjerojatnih 4,633 puta na kazališnim daskama.


Za Orsona Wellesa i Hrvatsku zanimljiva je poznata činjenica da je posljednje 24 godine života on proveo u vezi s Ojom Kodar. Njoj je pravo ime bilo Olga Palinkaš i rođena je u zagrebačkoj Dubravi, kao Hrvatica mađarskog porijekla. Wellesa je upoznala za vrijeme njegovog snimanja u Zagrebu. Kasnije su ušli u vezu i ona je bila navodno njegova najveća ljubav u životu.

Zanimljivo je da su, osim što su gotovo istovremeno umrli, obojica glumaca pokopana u Europi. Pepeo Orsona Wellesa sahranjen je u slikovitom južnošpanjolskom gradiću Rondi, u vrućoj Andaluziji, i to na posjedu jednog borca s bikovima (u Rondi je Welles znao boraviti sa slavnim Ernestom Hemingwayem). Brynner je pokopan na području pravoslavnog samostana Saint-Michel-de-Bois-Aubry u dolini rijeke Loire u Francuskoj.

Komentari