Na današnji dan

Gospel zvijezda Mahalia Jackson (1911.)

Američka gospel pjevačica Mahalia Jackson rodila se 26. listopada 1911. u New Orleansu. Najprije je pjevala u baptističkoj crkvi, a profesionalnu karijeru počela je u sastavu Johnson Brothers, prvom profesionalnom gospel sastavu. Nakon raspada Johnson Brothersa sredinom 30-ih godina 20. stoljeća snimila je samostalno nekoliko pjesama osrednjeg uspjeha. S vremenom je postala popularna koncertna pjevačica i nije snimala neko vrijeme. Mahalia Jackson obišla je čitav svijet na turnejama. Zatim je ponovo snimila nekoliko pjesama 40-ih godina, ali je prodaja išla slabo. Njezin proboj omogućila je pjesma Move on up a Little Higher 1948., nakon čega su njezine ploče rasprodane. Postala je poznata izvan SAD-a i dobivala strane nagrade. 

S jednom od najvećih televizijskih i radijskih kuća u SAD-u Columbia Broadcasting System (CBS) dogovorila je radijsku emisiju, a 1954. sklopila je ugovor s poznatom diskografskom kućom Columbia Records.  Odigrala je nekoliko uloga u filmovima, poput poznatog Imitation of Life (Imitacija života). Bila je vrlo poznata i uspješna 50-ih i 60-ih godina te je snimala ploče s velikanima poput Dukea Ellingtona. Političari su je zvali da pjeva na njihovim događanjima. Tako je pjevala prilikom prisezanja američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. 

Umrla je nakon dulje bolesti 1972. godine od srčanog infarkta, a pokopana je u Memorijalnom parku Providence u saveznoj državi Louisiani.

Piše: Marsela Alić


Komentari