Na današnji dan

Göringova zločinačka naredba Reinhardu Heydrichu – 1941.

Taj dokument  svjedoči o jasnoj namjeri vrha nacističkog režima da provede zločinačke akcije koje su dovele do Holokausta.

Dana 31. srpnja 1941. godine Hermann Göring naredio je Reinhardu Heydrichu da organizira plan konačnog rješenja židovskog pitanja u Trećem Reichu. U tom je trenutku Göring imao jedinstveni čin maršala Reicha, a vršio je funkcije predsjedavajućeg Ministarskog vijeća za obranu Reicha i povjerenika za Četverogodišnji plan. Reinhard Heydrich bio je u to vrijeme šef Sigurnosne policije i Sigurnosne službe, a nosio je čin SS-Gruppenführera.

Göring je Heydrichu povjerio izvršenje konačnog rješenja židovskog pitanja (njem. Endlösung der Judenfrage) u Europi. O spomenutoj je naredbi ostao pisani trag, koji danas čini jedan od najvažnijih povijesnih izvora za razdoblje Holokausta. Taj dokument tj. Göringovo pismo Heydrichu u kojem je navedena spomenuta naredba svjedoči o jasnoj namjeri vrha nacističkog režima da provede zločinačke akcije koje su dovele do Holokausta. Spomenuto pismo Göring je osobno potpisao, a u njegovom je zaglavlju zapisan Berlin kao mjesto nastanka. Zanimljivo je da se Göringova naredba nije odnosila samo na područje Njemačke, nego na sve europske zemlje u njemačkoj sferi utjecaja. S obzirom da je u to vrijeme (kraj srpnja 1941. godine) Njemačka već vladala praktički cijelom Srednjom Europom, Balkanom, Danskom, Norveškom, Nizozemskom, Belgijom, Luksemburgom i Francuskom (dijelom pod okupacijom, a dijelom preko vazalnih režima), a u sklopu Operacije Barbarossa vršila je i osvajanje SSSR-a, ugroženo je bilo židovsko stanovništvo u većem dijelu tadašnje Europe.


Komentari