Na današnji dan

Golemi teritoriji u Sjevernoj Americi podijeljeni lordovima (1663.)

Dana 24. ožujka 1663. Karlo II., kralj Engleske, Škotske i Irske, darovao je ogroman teritorij u Sjevernoj Americi vjernim službenicima koji su mu pomogli vratiti se na prijestolje nakon Građanskog rata. Naime, poznato je da je u doba Olivera Cromwella bila ukinuta monarhija, a do tada vladajućem kralju (ocu spomenutog Karla II.) čak je odsječena glava. Karlo II. uspio je povratiti prijestolje i obnoviti monarhiju, a one koji su ga u tome podržali prilično je dobro nagradio.

Kralj je osmorici lordova-vlasnika darovao golem komad Sjeverne Amerike i to de facto u privatno vlasništvo. Radilo se o području nazvanom Carolina (ime je dobilo po spomenutom kraljevom ocu Karlu I. kojem je odsječena glava). Današnje američke savezne države Sjeverna i Južna Karolina dobile su imena po tom području. Međutim, teritorij Caroline koji su dobili lordovi-vlasnici bio je višestruko veći od tih današnjih saveznih država.

Prema povelji, darovano zemljište protezalo se od obale Atlantskog pa sve do Tihog oceana i to u velikoj širini od nekoliko stotina kilometara. Može se pretpostaviti da je ukupna površina darovanog zemljišta bila oko 2.000.000 kvadratnih kilometara (oko 35 puta veće od površine Republike Hrvatske). Dvije godine kasnije, granice su još proširene, pa su obuhvatile možda i do 2.700.000 kvadratnih kilometara, tj. 270 milijuna hektara zemljišta (gotovo 48 puta veće od površine Republike Hrvatske).

Tko su bila ta osmorica lordova-vlasnika koji su dobili to zemljište? Bili su to:

– lord Clarendon (lord visoki kancelar Engleske)


– vojvoda od Albemarlea (kraljevski konjušar)

– lord Craven

– lord Berkeley

– lord Shaftesbury

– Sir George Carteret

– Sir John Colleton

– Sir William Berkeley

Oni su dobili naziv Lords Proprietor (hrv. lordovi-vlasnici) i zajednički su bili u posjedu tog velikog zemljišta. Najzainteresiraniji od njih za upravljanje tim teritorijem bio je lord Shaftesbury. On je angažirao svog tajnika – svjetski poznatog filozofa Johna Lockea – da izradi plan upravljanja Carolinom.

Komentari