Na današnji dan

Golema banka HSBC koja ima i pravo izdavanja novčanica – 1865.

HSBC Holdings po ukupnoj je aktivi druga najveća svjetska bankarska korporacija, ispred velikih imena poput Deutsche Bank i Bank of America.

Trećeg ožujka 1865. godine započela je s poslovanjem banka HSBC (kratica za Hongkong and Shanghai Banking Corporation). Riječ je o jednoj od najvećih banaka na čitavom svijetu, s ukupnom aktivom od oko 2700 milijardi dolara. HSBC Holdings po ukupnoj je aktivi druga najveća svjetska bankarska korporacija, ispred velikih imena poput Deutsche Bank, Bank of China, Bank of America, Citigroup itd.

Banka HSBC s poslovanjem je započela na današnji dan u Hong Kongu, nakon što su Britanci zaposjeli to područje. Osnivač HSBC-a bio je škotski bankar Sir Thomas Sutherland, koji je navodno želio da banka posluje prema razumnim škotskim bankarskim načelima. Zanimljivo je da je u to doba velik posao predstavljalo i trgovanje s opijumom iz Kine. 

Specifično je za HSBC da ima pravo izdavati novčanice, unatoč tome što je komercijalna banka. Naime, HSBC jedna je od tri komercijalne banke koje imaju pravo izdavanja novčanica hongkonškog dolara (HKD). Te su novčanice službeno sredstvo plaćanja, a HSBC izdaje većinu tih novčanica (druge dvije banke manji dio).


Komentari