Na današnji dan

Golda Meir postala premijerkom Izraela – 1969.

U vladi kojom je predsjedala Golda Meir bili su kao ministri prisutni mnogi poznati izraelski državnici.

Dana 17. ožujka 1969. godine Golda Meir postala je premijerkom Izraela, kao prva i za sada jedina ženska osoba na toj funkciji. Na premijerskom je položaju ostala više od pet godina, sve do lipnja 1974. godine, kad ju je naslijedio Yitzhak Rabin, njen dotadašnji ministar rada. Prije nego je postala premijerkom Golda Meir je tijekom devet i pol godina bila ministrica vanjskih poslova Izraela (od 1956. do 1966. godine), u vladama pod vodstvom Davida Ben-Guriona i Levija Eshkola.

Golda je ministricom postala već u prvoj izraelskoj vladi 1949. godine, odmah po osnutku Države Izrael. Isprva je bila ministrica rada i socijalne skrbi, a zatim dugogodišnja ministrica vanjskih poslova. U vladi kojom je predsjedala Golda Meir bili su kao ministri prisutni mnogi poznati izraelski državnici. Primjerice, ministar obrane bio joj je general Moshe Dayan, ministar useljeništva, a kasnije prometa i veza, bio joj je Shimon Peres (kasniji premijer i predsjednik Izraela), ministar bez portfelja bio je Menachem Begin (kasniji premijer), a spomenuti Yitzhak Rabin bio joj je ministar rada.

Golda Meir rodila se pod prezimenom Mabovič u Kijevu, današnjem glavnom gradu Ukrajine, 1898. godine. U doba njenog rođenja Kijev je bio u sastavu Ruskog Carstva. Golda se u mladosti udala za Morrisa Meyersona, po kojem je uzela prezime i doselila se s njime u Palestinu. Prezime Meyerson preinačeno je u Meir, ali tek kad je Golda bila u 50-im godinama svog života i kad je već bila udovica.


 

Komentari