Na današnji dan

Glumac James Stewart – zrakoplovni general i zapovjednik bombardera u Drugom svjetskom ratu – 1908.

Godine 1941. unovačen je James Stewart u američku vojsku, čime je postao prvom velikom filmskom zvijezdom u vojnoj uniformi tijekom Drugog svjetskog rata. Zanimljivo je da je osobno sudjelovao čak i pri bombarderskim letovima na Njemačku.

James Stewart, nagrađivani američki glumac, koji je u oružanim snagama SAD-a imao čak i čin generala, rođen je 20. svibnja 1908. godine. Rodio se u gradu Indiani u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, a bio je škotskog i irskog podrijetla. Zanimljivo je da je u mladosti James Stewart studirao na znamenitom Princetonu, a otprilike u to je vrijeme počeo i glumiti, isprva u kazalištu. Na filmu se prvi put pojavio 1934. godine.

Tijekom filmske karijere postao je James Stewart svojevrsnom filmskom legendom. Među najpoznatijim ulogama bile su mu one u filmovima Vrtoglavica ( u režiji i produkciji slavnog Alfreda Hitchcocka), Divan život ( u režiji i produkciji Franka Capre) i Prozor u dvorište (u režiji Alfreda Hitchcocka). Nastupao je i u mnogim vesternima.

Godine 1941. unovačen je James Stewart u američku vojsku, čime je postao prvom velikom filmskom zvijezdom u vojnoj uniformi tijekom Drugog svjetskog rata. Budući da je imao prethodnog iskustva u upravljanju zrakoplovima, postao je pilotom i časnikom. Zanimljivo je da je osobno sudjelovao čak i pri bombarderskim letovima na Njemačku. Do kraja Drugog svjetskog rata dospio je do čina pukovnika, a više je puta bio i odlikovan.

Nakon rata James Stewart dodatno je unaprijeđen u brigadnog generala (brigadier general), a zatim čak i u generala bojnika (major general) tj. u generala s dvije zvjezdice. Zanimljivo je da je James Stewart bio nagrađen i Oscarom, tako da je bio specifičan kao general i Oscarovac. Umro je 1997. godine, u prilično visokoj 90. godini života.


Komentari