Na današnji dan

Glavni tajnik UN koji je rođen u plemićko-premijersko-ministarskoj obitelji – 1905.

Otac glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda bio švedski premijer. Stric mu je bio general, načelnik glavnog stožera i švedski ministar obrane, a još su dva njegova starija rođaka držala ministarske položaje u švedskoj vladi.

Dana 29. srpnja 1905. godine rođen je Dag Hammarskjöld, ugledni dobitnik Nobelove nagrade za mir. Bio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda od 1953. pa sve do svoje smrti 1961. godine. Dapače, Dag Hammarskjöld poginuo je na jednoj mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda, kad se njegov zrakoplov srušio u Africi.

Hammarskjöld je pripadao švedskom plemstvu, a rodio se u gradu Jönköpingu u južnom dijelu Švedske. Taj se grad nalazi na obali jezera Vättern, a praktički je srastao sa susjednim gradom Huskvarnom, poznatom po kompaniji Husqvarna (kompanija je zadržala stari oblik pisanja tog grada, sa slovom q).

Zanimljivo je da je otac Daga Hammarskjölda bio švedski premijer Hjalmar Hammarskjöld. Dagova dva brata – Bo i Åke Hammarskjöld – dosegli su također visoke funkcije: jedan je bio guverner, a drugi diplomat i sudac u Haagu. Dagov stric Carl Gustaf Hammarskjöld bio je general, načelnik glavnog stožera i švedski ministar obrane. Još su dva Dagova starija rođaka držala ministarske položaje u švedskoj vladi. Radilo se, dakle, o vrlo utjecajnoj plemićkoj obitelji.


Komentari