Na današnji dan

Glavni lik opere je nijema djevojka – 1828.

Jedan je od najvažnijih predstavnika francuske romantičke komične opere bio je Daniel-François-Esprit Auber rođen 1782. u Francuskoj. Njegova najpoznatija opera Nijema iz Porticija (franc. La muette de Portici,) jedno je od najvećih francuskih velikih opera. Riječ je o djelu od 5 činova koje je praizvedeno 29. veljače 1828. u pariškoj Operi.

Ova velika povijesna opera nije doživjela samo glazbeni uspjeh, nego je imala veliku povijesnu ulogu u Belgiji. Godine 1830. izvedena je u Briselu povodom 58. rođendana nizozemskog kralja Vilima I. Belgija je tada bila dio nizozemske kraljevine. Katolička Belgija pokušavala se odvojiti od protestantske Nizozemske.

Smatra se da je upravo opera Nijema iz Porticija potaknula nemire i ustanak protiv nizozemske vlasti, što je dovelo do belgijske revolucije i u konačnici do neovisnosti Belgije iste godine. Radnja se odvija u Napulju gdje Tommaso Masaniello vodi ustanak protiv španjolskih osvajača u 17. stoljeću. Porticij je ribarska luka pokraj Napulja, a glavni lik je njegova sestra Fenella koja je nijema, što je vrlo neobično za operu. Danas se rijetko izvodi.

Piše: M.A.


Komentari