Na današnji dan

Gjuro Szabo – pionir u borbi za očuvanje spomeničke kulturne baštine (1875.)

Hrvatski konzervator, muzeolog i povjesničar Gjuro Szabo rođen je u Novskoj 3. veljače 1875. godine, u obitelji krajiškog kapetana, kasnije kotarskog predstojnika. U Beču je završio studij germanistike i povijesti, gdje se, uz Nürnberg i Prag, specijalizirao za konzervaciju i restauraciju povijesnih i umjetničkih spomenika.

Na temelju radova na srednjovjekovnim građevinama u Slavoniji postao je 1911. tajnik Zemaljskoga povjerenstva za čuvanje spomenika u Hrvatskoj i Slavoniji, koje je bilo osnovano njegovim zauzimanjem. Bio je i ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt te Muzeja grada Zagreba. Od 1936. godine je član JAZU (danas HAZU).

Objavio je više od 200 radova s područja nacionalne povijesti, povijesti umjetnosti i kulture, toponomastike, zaštite spomenika i muzeologije, osobito o spomeničkoj baštini i burgovima sjeverne Hrvatske te povijesti i spomenicima Zagreba. U svojim radovima zauzimao se za očuvanje spomenika kao kulturne baštine i to u vrijeme kada njihovo čuvanje nije imalo zakonske podloge. Žestoko se protivio uništavanju stare gradske jezgre Zagreba u svrhu modernizacije (Jelačićev trg, tržnica Dolac, Kaptol…).

Najvažnija djela su mu: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i SlavonijiUmjetnost u našim ladanjskim crkvamaKroz Hrvatsko zagorjePrilozi za građevnu povijest zagrebačke katedrale Iz starih dana Zagreba, Stari Zagreb i druga.


Gjuro Szabo preminuo je 1943. godine u Zagrebu i pokopan je na groblju Mirogoj.

piše: Dražen Krajcar

Komentari