Na današnji dan

Giuseppe Garibaldi – vođa ustanika u Brazilu, Urugvaju i Italiji – 1882.

Garibaldi je umro na talijanskom otoku Capreri, blizu tjesnaca koji dijeli Sardiniju od Korzike. Svojedobno je kupio navodno polovicu tog otoka i nastanio se ondje nakon umirovljenja.

Dana 2. lipnja 1882. godine umro je Giuseppe Garibaldi, talijanski revolucionar koji je uvelike obilježio 19. stoljeće. Garibaldi je umro na talijanskom otoku Capreri, na kojem je živio potkraj života. Otok Caprera smješten je sjeverno od Sardinije, blizu tjesnaca koji dijeli Sardiniju od Napoleonove rodne Korzike. Površina mu je 15.7 četvornih kilometara tj. oko 1,570 hektara. Garibaldi je svojedobno kupio navodno polovicu tog otoka i nastanio se ondje nakon umirovljenja.

Zanimljivo je da je Garibaldi zapravo rođen na francuskom teritoriju, u gradu Nici, koji je 1807. godine, u doba njegovog rođenja, pripadao Napoleonovom Francuskom Carstvu. U mladosti je Garibaldi mnogo putovao, tako da je posjetio, između ostaloga, Rusiju, Afriku i Osmansko Carstvo. Osobito je zanimljivo da je mladi Garibaldi svojevremeno ratovao u Brazilu, i to na strani pobunjenika iz države Rio Grande do Sul, koja se željela odvojiti od Brazilskog Carstva. Ondje je upoznao i svoju suprugu, rođenu Brazilku imena Ana Ribeiro da Silva (kasnije poznata kao Anita Garibaldi).

Nakon poraza u Brazilu, Garibaldi se sa suprugom preselio u Urugvaj. Ondje je također sudjelovao u ratu, a tek se 1848. godine preselio u Italiju (tada je već zašao u četrdesete godine života). Sve u svemu, Garibaldi je Europu napustio još 1835. godine, a vratio se tek 1848. godine, što znači da je gotovo 13 godina proveo u Južnoj Americi. Tek je kasnije postao revolucionarni vođa u Italiji.


Komentari