Na današnji dan

Giuseppe Garibaldi isplovio na misiju ujedinjenja (1860.)

Dana 5. svibnja 1860. isplovio je Giuseppe Garibaldi na misiju ujedinjenja prema južnoj Italiji. Pratili su ga suborci, koje su nazivali Tisuća (tal. I Mille), jer ih je bilo nešto više od 1.000. Tu Garibaldijevu ekspediciju u Italiji nazivaju i Ekspedicijom tisuće (tal. Spedizione dei Mille). Plan o ujedinjenju Italije velikim je dijelom zacrtao grof Camillo Cavour, premijer Kraljevine Sardinije i Pijemonta. Malo je poznato da su Garibaldija potajno pomagali i Britanci jer su strahovali od mogućeg zbližavanja južne Italije i Rusije u vrijeme kada su planirali otvaranje Sueskog kanala.

Nakon više dana plovidbe Garibaldi i njegovi suborci prispjeli su na Siciliju, a iskrcali su se 11. svibnja u Marsali, najzapadnijoj luci na Siciliji. Marsala se nalazi na strateškom položaju na isturenom rtu, a doslovno čini najzapadniju točku Sicilije, najvećeg otoka u cijelom Sredozemlju.

Garibaldijeva je ekspedicija bila uspješna, čemu je uvelike doprinjelo nezadovoljstvo lokanog stanovništva tamošnjim vlastima. Njegovi su ljudi zauzeli otok pa se Garibaldi proglasio čak i diktatorom Sicilije (u ime kralja iz savojske dinastije, doduše). Zatim je zauzet i ostatak južne Italije, što je u konačnici dovelo do talijanskog ujedinjenja.

Komentari