Na današnji dan

Giovanni Giuriati – posljednji predsjednik Slobodne Države Rijeke (1876.)

Nakon puča u Slobodnoj Državi Rijeci i smjene dotadašnjeg predsjednika Riccarda Zanelle, postao je Giovanni Giuriati provizornim predsjednikom Rijeke. 

Giovanni Giuriati, talijanski fašistički političar rođen je  4. kolovoza 1876. godine u Veneciji. U Prvom svjetskom ratu borio se na znamenitom bojištu kod rijeke Soče, gdje je Italija vodila krvave bitke protiv austrougarskih i njemačkih snaga. Nakon tog se rata Giuriati povezao sa skupinama oko Gabrielea D’Annunzia, koje su željele preuzeti vlast u hrvatskom gradu Rijeci. Nakon puča u Slobodnoj Državi Rijeci i smjene dotadašnjeg predsjednika Riccarda Zanelle, postao je Giovanni Giuriati provizornim predsjednikom Rijeke.

Taj je grad zatim de jure i de facto uključen u sastav Kraljevine Italije, a Giuriati se učlanio u fašističku stranku Benita Mussolinija (Partito Nazionale Fascista – PNF). Nakon šMinistro per la ricostituzione delle terre liberate dal nemicoto su fašisti 1922. godine osvojili vlast u Italiji postao je Giuriati u Mussolinijevoj vladi ministrom obnove teritorija oslobođenih od neprijatelja, a kasnije ministrom javnih radova. Jedno je vrijeme bio i tajnik cjelokupne spomenute Mussolinijeve stranke PNF, a niz godina bio je predsjednik Zastupničkog doma Talijanskog parlamenta. Kad su se fašistički vodeći dužnosnici odrekli Mussolinija 1943. godine pristao je uz njih i Giuriati. Nakon završetka Drugog svjetskog rata živio je povučenije, a preminuo je 1970. godine u Rimu u visokoj 94. godini.

Komentari