Select your Top Menu from wp menus

10.04.

Giovanni Aldini – znanstvenik koji je poslužio za lik dr. Frankensteina (1762.)

Giovanni Aldini – znanstvenik koji je poslužio za lik dr. Frankensteina (1762.)

Dana 10. travnja 1762. godine rođen je talijanski znanstvenik Giovanni Aldini. Noviji povjesničari smatraju da je bio uzor za nastanak poznatog lika Frankensteina. Naime, roman o Frankensteinu napisala je britanska spisateljica Mary Shelley (suprug joj je bio poznati pjesnik Percy Bysshe Shelley) oko 1817. godine. U tom romanu radi se o znanstveniku imenom Victor Frankenstein koji tijekom eksperimenata uspije stvoriti čudovišno živo biće. Potrebno je naglasiti da se danas imenom Frankenstein često pogrešno naziva čudovište umjesto znanstvenika. U romanu čudovišno stvorenje zapravo nema imena.

Znanstvenik Giovanni Aldini odgovarao bi tipu znanstvenika kakav je bio Victor Frankenstein. Naime, oni pripadaju istom vremenu,  bavili su se izgleda i sličnim područjem prirodnih znanosti. Sa sigurnošću se može znati da je spisateljica Mary Shelley znala za Aldinijeve eksperimente u kojima je on pomoću električne struje izazivao trzanje udova mrtvih životinja, pa i ljudskih leševa.

Doista, poznato je da je Giovanni Aldini 1803. godine u Londonu izvršio pred publikom eksperiment na mrtvom tijelu Georgea Forstera, kriminalca koji je upravo bio smaknut na vješalima. Mrtvačevo se tijelo pod strujom počelo trzati, a otvorilo mu se čak i jedno oko. Budući da su se mrtvacu pomicale ruke i noge, neki su u publici pomislili da se George Forster vraća u život.

Facebook Comments

Vezani članci