Na današnji dan

Giovanni Aldini – znanstvenik koji je poslužio za lik dr. Frankensteina (1762.)

L0023895 Giovanni Aldini, Essai...sur le galvanisme... Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images [email protected] http://wellcomeimages.org Plate 4. Essai theorique et experimental sur le galvanisme... Giovanni Aldini Published: 1804 Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Dana 10. travnja 1762. godine rođen je talijanski znanstvenik Giovanni Aldini. Noviji povjesničari smatraju da je bio uzor za nastanak poznatog lika Frankensteina. Naime, roman o Frankensteinu napisala je britanska spisateljica Mary Shelley (suprug joj je bio poznati pjesnik Percy Bysshe Shelley) oko 1817. godine. U tom romanu radi se o znanstveniku imenom Victor Frankenstein koji tijekom eksperimenata uspije stvoriti čudovišno živo biće. Potrebno je naglasiti da se danas imenom Frankenstein često pogrešno naziva čudovište umjesto znanstvenika. U romanu čudovišno stvorenje zapravo nema imena.

Znanstvenik Giovanni Aldini odgovarao bi tipu znanstvenika kakav je bio Victor Frankenstein. Naime, oni pripadaju istom vremenu,  bavili su se izgleda i sličnim područjem prirodnih znanosti. Sa sigurnošću se može znati da je spisateljica Mary Shelley znala za Aldinijeve eksperimente u kojima je on pomoću električne struje izazivao trzanje udova mrtvih životinja, pa i ljudskih leševa.

Doista, poznato je da je Giovanni Aldini 1803. godine u Londonu izvršio pred publikom eksperiment na mrtvom tijelu Georgea Forstera, kriminalca koji je upravo bio smaknut na vješalima. Mrtvačevo se tijelo pod strujom počelo trzati, a otvorilo mu se čak i jedno oko. Budući da su se mrtvacu pomicale ruke i noge, neki su u publici pomislili da se George Forster vraća u život.

Komentari