Na današnji dan

Giorgio Vasari – graditelj veličanstvene palače Uffizi (1511.)

Pokrovitelj mu je bila firentinska obitelj Medici.

Talijanski slikar, graditelj i pisac o umjetnosti Giorgio Vasari rođen je 30. srpnja 1511. godine u Arezzu. Stekao je humanističku naobrazbu, a slikanje je učio u radionicama firentinskih majstora. Bio je stalni zaposlenik svojih pokrovitelja iz obitelji Medici u Firenci, ali je radio i u drugim gradovima diljem Italije (Rim, Napulj, Arezzo…).

Kao svestrani umjetnik radio je zidne slike, biblijske i alegorijske kompozicije, portrete te dekoracije za svečane prigode i kazališta. Mnoge od njegovih slika i dalje postoje, a najvažnije su izložene  na zidu i stropu u velikoj palači Vecchio u Firenci, gdje su on i njegovi pomoćnici radili. Ipak najpozntiji je kao arhitekt i graditelj. Njegovo glavno djelo je palača Uffizi u Firenci koju je, u renesansnom stilu s elementima manirizma, gradio za Cosima I. Medicija (između 1560. i 1574., a dovršio ju je Bontalenti, oko 1580). U Firenci je izgradio i poznati koridor na mostu Ponte Vecchio (Vasarijev koridor), palaču Pitti te baziliku Santa Maria Novella.

Slavno je i njegovo biografsko djelo Životi najslavnijih talijanskih arhitekata, slikara, kipara od Cimabuea do naših dana koje je danas najznačajniji izvor za poznavanje talijanske umjetnosti od 13. do 14. stoljeća.

Girgio Vasari preminuo je u Firenzi 1574. godine.


piše: Dražen Krajcar

Komentari