Na današnji dan

Giljotiniran vojvoda od Orléansa – svojedobno najbogatiji aristokrat u Francuskoj – 1793.

Vojvoda se svojedobno bio oženio najbogatijom nasljednicom u Francuskoj – Lujzom Marijom Adelaidom od Bourbon-Penthièvrea, koja mu je donijela golemo dodatno bogatstvo.

Dana 6. studenog 1793. godine giljotiniran je Louis Philippe, vojvoda od Orléansa, svojedobno vjerojatno najbogatiji čovjek u Francuskoj nakon kralja. Osobito je neobičan bio po tome što je prihvatio ideje Francuske revolucije pa čak i glasovao za smaknuće svog rođaka – francuskog kralja Luja XVI. – pripadnika iste dinastije Bourbon. Jedno je vrijeme Louis Philippe bio poznat kao „Philippe Égalité“, što na francuskom jeziku znači „Filip Jednakost“.

Louis Philippe, vojvoda od Orléansa, rodio se 1747. godine, a naslijedio je od oca golemo bogatstvo koje je generacijama pripadalo vojvodama od Orléansa. Vojvoda je bio tzv. prvi princ kraljevske krvi u Francuskoj, što je označavalo kraljevog najbližeg srodnika izvan uže kraljevske obitelji. Vojvoda se oženio najbogatijom nasljednicom u Francuskoj – Lujzom Marijom Adelaidom od Bourbon-Penthièvrea, koja mu je donijela golemo dodatno bogatstvo. Dakako, Francuska revolucija, u trenutku čijeg je izbijanja vojvoda imao 42 godine, uvelike je oslabila položaj aristokracije u Francuskoj, no Louis Philippe ipak ju je prihvatio. U tom je smislu bio neobičan unutar svoje obitelji tj. kraljevske dinastije, a u inozemstvu su ga zbog toga smatrali svojevrsnim izdajnikom.

Unatoč potpori revolucionarima, čak je i Louis Philippe nastradao od giljotine (kao, uostalom, čak i mnogi radikalni revolucionari, poput Robespierrea). Vojvodu su smaknuli na današnji dan 1793. godine, oko devet mjeseci nakon što je smaknut kralj Luj XVI., te samo 20 dana nakon što je smaknuta kraljica Marija Antoaneta.


Komentari