Na današnji dan

Giljotiniran Otac moderne kemije (1794.)

Dana 1794. smaknut je na giljotini slavni francuski kemičar Antoine de Lavoisier. Nazivan je i ocem moderne kemije, a osobito je značajan bio njegov rad na području egzaktnog mjerenja u kemiji. Lavoisier je formulirao zakon o neuništivosti materije, a dokazao je i da je voda spoj kisika i vodika.

Lavoisier je bio plemićkog podrijetla, a obitelj mu je pripadala bogatom sloju. Već u svojim dvadesetim godinama Lavoisier je postao partner u instituciji zvanoj Ferme générale (doslovno: Opća ili Generalna farma). Radilo se o instituciji koja je u Francuskoj imala pravo ubirati porez na osnovu koncesije od države. Naime, Ferme générale paušalno je francuskoj Vladi plaćala određeni iznos, a zauzvrat je ubirala porez od građana. Radilo se, dakle, o svojevrsnom outsourcingu na području porezne politike. Izgleda da je Ferme générale punila svojedobno čak oko polovine ukupnog francuskog proračuna, što znači da je raspolagala s golemim novčanim sredstvima.

U doba Francuske revolucije nekadašnji članovi Ferme généralea došli su na udar revolucionara. Lavoisier je osuđen i smaknut, zajedno sa dvadesetak svojih kolega. Giljotiniranje je izvršeno na današnji dan u Parizu, na Trgu Revolucije (danas Place de la Concorde).


Komentari