Na današnji dan

Gestapovac Werner Best – opunomoćenik Trećeg Reicha u Danskoj – 1989.

Tysklands rigsbefuldmægtigede Werner Best (i midten) ankommer til Kastrup Lufthavn. Han modtages af udenrigsministeriets direktør Niels Thomas Svenningsen. OPTAGELSESDATO USIKKER. CA. MARTS 1943.

Danska je pod njemačkom okupacijom funkcionirala kao specifično ustrojena vazalna država Njemačke. Njena posebnost bila je u tome što je predratni kralj – Kristijan X. – i dalje ostao nominalno na čelu države, a isprva je nastavio postojati cak i danski parlament, vlada i sudovi.

Nekadašnji pripadnik SS-a i Gestapa Werner Best umro je 23. lipnja 1989. godine. Zanimljivo je da je on u mladosti uspješno završio studij prava. Dapače, doktorirao je na znamenitom Sveučilištu u Heidelbergu. Imao je ulogu u organizaciji Gestapa, a kao teoretičar, dao i pravnu podlogu za djelovanje te organizacije. U SS-u je Werner Best napredovao sve do čina Obergruppenführera, što odgovara činu punog generala u Wehrmachtu.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Best je imao važnu ulogu kao opunomoćenik Reicha u Danskoj. Naime, Danska je pod njemačkom okupacijom funkcionirala kao specifično ustrojena vazalna država Njemačke. Njena posebnost bila je u tome što je predratni kralj – Kristijan X. – i dalje ostao nominalno na čelu države, a isprva je nastavio postojati cak i danski parlament, vlada i sudovi. Werner Best je kao opunomoćenik Reicha (njem. Reichsbevollmächtigter) imao veliku ulogu u prenošenju Hitlerovih zahtjeva na danske institucije. Prema kraju rata situacija se zaoštravala, pa je njemački vojni zapovjednik u Danskoj (njem. Wehrmachtbefehlshaber in Dänemark) uveo neku vrstu izvanrednog stanja.

Zanimljivo je da je Best zapravo pokušavao dovesti do toga da Njemačka na blag način vlada u Danskoj. Izgleda da mu je namjera bila učiniti Dansku uzornim primjerom dobre vazalne države Trećeg Reicha, u kojoj se vlast ne treba nametati silom. Ipak, tvrdolinijaši su na kraju prevladali i uveli deportacije danskih Židova u logore, u vezi čega Best nije bio toliko entuzijastičan. Nakon rata Best je pušten iz zatvora već 1951. godine i poživio je sve do 1989. godine, kad je umro u Mülheimu u Njemačkoj.


Komentari