Na današnji dan

Germanski osvajači Vizigoti provalili u Italiju – 401.

Vizigote je u napadu na Italiju predvodio Alarik. Godine 410. opljačkali su i grad Rim, što je bio prvi slučaj u gotovo punih 800 godina da je strana vojska uspjela osvojiti Rim.

Dana 18. studenog 401. godine Vizigoti na čelu s Alarikom, prema zapisima iz kronika, provalili su u Italiju. Radilo se o njihovoj prvoj invaziji Apeninskog poluotoka za vrijeme Rimskog Carstva, a u njega su doprli iz Ilirika, prešavši Alpe. Nemoguće je precizno odrediti na kojem su mjestu prešli Alpe pa podatak o današnjem danu treba uzeti samo kao orijentacijski datum (vjerojatno se radilo o približnom datumu njihovog napuštanja Ilirika i ulasku u Italiju).

Vizigoti su bili germanskog podrijetla, a seliti su se počeli iz istočne Europe zajedno s ostalim Gotima u 3. stoljeću. Provalili su sve do Grčke, a zatim se uputili u Italiju. Spomenutu prvu invaziju Vizigota u Italiju uspio je zaustaviti rimski vojskovođa Stilihon, koji je i sam bio dijelom germanskog podrijetla. On je na čelu rimske vojske porazio Vizigote u Bitki kod Pollentije u sjevernoj Italiji. Ipak, Vizigoti su kasnije ipak uspjeli izvršiti invaziju Italije, a 410. godine opljačkali su i grad Rim. Radilo se o prvom slučaju u gotovo punih 800 godina da je strana vojska uspjela osvojiti Rim (prethodno su to zadnji učinili Gali još u davnom 4. stoljeću prije Krista).


Komentari