Na današnji dan

German Titov – astronaut koji je postao general-pukovnik – 2000.

Titov je bio i heroj Sovjetskog Saveza, a od Jugoslavije je dobio Orden jugoslavenske zvijezde s lentom. Bio je i prvi čovjek koji je spavao u orbiti, te prvi koji je ručno fotografirao iz svemira. 

Dana 20. rujna 2000. godine umro je poznati sovjetski astronaut German Titov. Bio je drugi čovjek u povijesti koji je letio u orbiti oko Zemlje, odmah nakon svog kolege Jurija Gagarina. Budući da je Gagarin u svemiru napravio samo jedan obilazak Zemlje, Titov je imao čast postati prvi čovjek koji je više puta obišao planetu u jednom svemirskom putovanju. Naime, tijekom svoje misije Vostok 2 obišao je Zemlju čak 17 puta i to za 25 sati i 11 minuta. Bio je i prvi čovjek koji je spavao u orbiti, te prvi koji je ručno fotografirao iz svemira. 

Nakon uspješne misije Vostok 2, Titov je nastavio raditi u sklopu sovjetskog svemirskog programa. Letio je jedno vrijeme i kao testni pilot, no nakon pogibije Jurija Gagarina odlučili su ne izlagati ga više letovima, da ne bi izgubili još jednog slavnog astronauta.

Zanimljivo je da je Titov s vremenom dogurao čak do čina zrakoplovnog general-pukovnika (od tog čina u SSSR-u su bili viši samo maršalski činovi, te Staljinov čin generalissimusa). Titov je bio i heroj Sovjetskog Saveza, a od Jugoslavije je dobio Orden jugoslavenske zvijezde s lentom. German Titov umro je u Moskvi, u dobi od 65 godina.


Komentari