Na današnji dan

Gerhard Schröder – dugogodišnji njemački socijaldemokratski kancelar – 1944.

Schröder se s položaja ministra-predsjednika Donje Saske preselio na položaj njemačkog saveznog kancelara.

Dana 7. travnja 1944. godine rođen je Gerhard Schröder, njemački kancelar i vođa Njemačke socijaldemokratske stranke (njem. Sozialdemokratische Partei Deutschlands – SPD). Na kancelarskom je položaju zamijenio 1998. godine Helmuta Kohla, a ostao je na čelu njemačke vlade sve do 2005. godine, kad ga je zamijenila Angela Merkel.

Rodio se kao Gerhard Fritz Kurt Schröder u njemačkom mjestu Mossenbergu, otprilike 65 kilometara jugozapadno od Hannovera. Napomenimo, u to je vrijeme njegov rodni grad pripadao Hitlerovom Trećem Reichu protiv koga su saveznici upravo pripremali operaciju iskrcavanja u Normandiji (ta je operacija započela 6. lipnja iste godina tj. dva mjeseca nakon Schröderovog rođenja).

Već u lipnju 1990. godine postao je Schröder ministrom-predsjednikom njemačke pokrajine Donje Saske. U to mu je vrijeme bilo 46 godina, a Njemačka još uvijek nije bila ujedinjena (do ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke došlo je u listopadu iste godine). Otprilike osam godina kasnije Schröder se s položaja ministra-predsjednika Donje Saske preselio na položaj njemačkog saveznog kancelara, nakon što je SPD sa Zelenima uspio formirati koalicijsku vladu i prekinuti dugogodišnju vladavinu stranki CDU/CSU u Njemačkoj.


Komentari