Na današnji dan

George Washington postao vrhovni zapovjednik američke vojske – 1775.

Washingtonov čin označavan je trima generalskim zvjezdicama. 

Dana 15. lipnja 1775. godine George Washington postao je vrhovni zapovjednik američke vojske. On je prethodno bio pukovnik u vojsci Virginije (jedne od 13 kolonija koje su se željele izboriti za nezavisnost od Velike Britanije). Georgeu Washingtonu dodijeljen je u novostvorenoj američkoj vojsci, formiranoj prethodnog dana, naslov General and Commander-in-chief (hrv. general i vrhovni zapovjednik).

Zanimljivo je da je američka vojska u doba Rata za nezavisnost imala razmjerno malo generala. Nakon Washingtonovog specifičnog čina General and Commander-in-chief, najviši mogući čin bio je general bojnik (engl. Major General) koji je do kraja 18. stoljeća u SAD-u dodijeljen samo petorici ljudi. Taj čin označavan je dvjema generalskim zvjezdicama, a od njega je bio niži čin brigadnog generala s jednom zvjezdicom.

Washingtonov čin označavan trima generalskim zvjezdicama. Kao vrhovni zapovjednik nosio je svijetloplavu lentu, koja je označavala njegov položaj. Ostalim generalima bile su namijenjene lente drugih boja: generalima bojnicima bila je namijenjena svijetloljubičasta, a brigadnim generalima svijetloružičasta lenta. Godinu dana prije smrti dodijeljen je Georgeu Washingtonu čin Lieutenant General, koji je u tom trenutku bio najviši, a kasnije nije dodijeljen gotovo pedeset godina.


Komentari